Kada je u pitanju vertiklano povezivanje prostora, spiralne stepenice često su najjednostavnije, najprikladnije ili vizualno najimpresivnije rješenje. Naravno, postoje različiti tipovi stepenica i svaki tip ima određene prednosti i mane, no ni jedan ne pruža toliko mogućnosti i slobode u pogledu dizajna kao spiralne stepenice.

Nedvojbeno, primarna uloga stepenica je spajanje dvaju ili više prostora na različitim visinama. No stepenice mogu biti i puno više od toga. Uz malo kreativnosti, stepenice mogu postati fokalna točka prostorije, zanimljiv element koji upotpunjuje interijer, pa čak i pravo umjetničko djelo koje plijeni pažnju, a ponekad čak i diže vrijednost nekretnine. Uz to, stubište može poslužiti i za zabavu, posebice djeci, ukoliko se primjerice elegantno ugradi tobogan.

Dok neki ljudi preferiraju stubište kao strogo funkcionalan element, ne dajući mu nikakvu posebnu pozornost ili važnost, drugi žele maksimalno iskoristiti potencijal koji stepenice pružaju. Svakako se da zaključiti da spiralne stepenice zadovoljavaju zahtjeve obje vrste ljudi. Zbog maksimalne vertikalnosti uspona i relativno malog prostora koji je potreban da se izvedu, spiralne stepenice ispunjuju svoju svrhu i u najzahtjevnijim uvjetima. S druge strane, zakrivljene površine i linije koje ih oblikuju omogućuju gotovo neograničene mogućnosti i rješenja kada je u pitanju dizajn.

Uz toliko mogućnosti, funkcionalnih i dekorativnih, nije tajna da arhitekti vole predložiti spiralne stepenice kada god za to postoji prilika. Od unutarnjih spiralnih stepenica koje se mogu protezati i kroz nekoliko etaža, preko vanjskih spiralnih stepenica koje vode u potkrovlje, malih i uskih stepenica koje su sakrivene u kutu, pa sve do impresivnih stubišta dizajniranih da postanu apsolutni centar doma, mogućnosti su stvarno beskrajne. Što se tiče materijala, metal, željezo, drvo, aluminij i staklo nerijetko su najprikladniji odabir.

 

POUKA ČLANKA

Spiralne stepenice savršeno su rješenje za male i skučene prostore, kao i idealan odabir za one koji žele svoj dom upotpuniti impresivnim skulpturalnim stubištem koje će zasigurno privući pozornost svakog gosta.

Pogledajmo neke od najzanimljivijih spiralnih stepenica dizajniranih na projektima diljem svijeta.

Skulpturalne spiralne stepenice kao centar doma

Kreirano u sklopu suvremene vile u južnoafričkom Johannesbourgu, ovo spiralno stubište odličan je primjer skulpturalnih stepenica dizajniranih s ciljem da postanu fokalna točka interijera. Zahvaljujući konceptu otvorenog interijera, stepenice su vidljive iz gotovo svakog kutka prizemlja. Važnost stepenica u samom dizajnu ovog modernog doma dodatno je naglašena činjenicom da su postavljene relativno blizu staklenog zida koji omogućuje predivan pogled na stepenice i sa stepenica. Sam dizajn spiralnih stepenica uključuje armirano betonsku konstrukciju u bijeloj boji, te staklenu zaštitnu ogradu koja se jedva nazire, stavljajući tako sav fokus na impresivne krivulje betonske konstrukcije.

Pogled na spiralne stepenice kroz stakleni zid fasade, dizajn Antoni Associates
© Elsa Young and Adam Letch
Spiralne stepenice u dnevnom boravku, dizajn Antoni Associates
© Elsa Young and Adam Letch

Spiralne stepenice u minimalističkom prostoru

Arhitekti iz ureda Lindvall A & D iskoristili su prostranost prostora koji interijer minimalističke ville J2 spaja sa terasom kako bi istaknuli predivne spiralne stepenice. Stepenice spajaju prostore javne namjene u prizemlju sa knjižnicom i kućnim uredom koji se nalaze na prvom katu. Zahvaljujući visokom stropu i velikim krovnim prozorima, te kliznim staklenim vratima, prostor je kvalitetno osvjetljen, a minimalističke stepenice koje su izrađene od obojanog čelika, dodatno se ističu.

Minimalističke spiralne stepenice, dizajn Lindvall A & D
© Åke E:son Lindman
Suvremena kuća i minimalističke spiralne stepenice
© Åke E:son Lindman
Minimalističke spiralne stepenice u modernom prostoru
© Åke E:son Lindman

Uloga spiralnih stepenica u kreiranju ulaznog doživljaja

U ovom impresivnom tropskom domu, spiralne stepenice su zamišljene kao dio ulaznog iskustva. S obzirom da je zemljište na kojem je izgrađena kuća penje uzbrdo, arhitekti iz ureda Wallflower Architecture + Design iskoristili su priliku koja im se pružila, te su povezali “podzemno” predvorje sa dnevnim boravkom na prvom katu fantastičnim, širokim spiralnim stubištem. Sama konstrukcija stubišta izrađena je od čelika, dok stepenište ima drvenu obradu kao i rukohvat na staklenoj zaštitnoj ogradi. Ova kreativna primjena spiralnih stepenica još jednom dokazuje zašto su toliko poželjan arhitektonski element.

Drvene spiralne stepenice na ulazu u moderan dom, Wallflower Architecture + Design
© Marc Tey
Drvene spiralne stepenice, Wallflower Architecture + Design
© Marc Tey
Široke spiralne stepenice, Wallflower Architecture + Design
© Marc Tey
Spiralne stepenice kao ulaz u dnevni boravak, Wallflower Architecture + Design
© Marc Tey

Drvene spiralne stepenice kao poveznica Yin-a i Yan-a

Kuća Navamin tajlandska je rezidencija koja se definitivno može svrstati u kategoriju umjetničkih djela, posebice kada je riječ o filozofijama življenja. Dizajnirana od strane arhitektonskog ureda Hypothesis Design Agency, projekt je obilježila tijesna suradnja investitora, tima dizajnera i Feng Shui stručnjaka. Svaki detalj kuće zahtjevao je dizajn u skladu sa tradicionalnom kineskom filozofijom, a posebice drvene spiralne stepenice koje imaju ključnu ulogu u balansiranju energija “Yin” (kuća – statička sila) i “Yan” (stanari – dinamička sila).

Drvene spiralne stepenice, dizajn Hypothesis Design Agency
© Hypothesis Design Agency

Jednostavnost u dizajnu spiralnih stepenica

Naravno, nisu sve spiralne stepenice kreirane sa ciljem da dominiraju prostorom. Dobar primjer primjene jednostavnijeg i suptilnijeg stubišta je Norfolk Broads rezidencija u kojoj su arhitekti iz londonskog ureda Platform 5 Architects dizajnirali usko stubište koje, rotirajući se oko središnjeg nosivog stupa, vodi na prvi kat. Stubište je dizajnirano u crno bijeloj boji kako bi se uklopilo u jednostavan dizajn ulaznog hodnika.

Jednostavne spiralne stepenice, dizajn Platform 5 Architects
© Platform 5 Architects

PRATI NAS

Pridruži se Suvremeni Brlog zajednici na društvenim mrežama i svakodnevno uživaj u najboljim primjerima suvremene arhitekture i dizajna!

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

[mc4wp_form id=”237″]